Skolyoz Tanısı tedavisi çok çeşitlidir. Bilinen bir tek yöntemi de yoktur. Yöntemler hastanın hem fiziksel yapısına hem de hastalık duruma göre değişkenlik gösterebilir. Bunlardan sebep, bilinmesi gereken şey, gerek Skolyoz Tanısı gerekse de Bel Fıtığı ve Boyun Fıtığı tedavisi, Fizik Tedavi uzmanı bir hekim vasıtası ile yapılmasıdır.
Değişken Bir Tedavi Yöntemi
Tanı konulan kişilerden bazıları iyileşme sürecini normal akışında sağlar iken bazılarında ise rahatsızlık çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Yaşa, kiloya v evrelerine göre değişik yöntemler ile tedavisi sağlanmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile eğrilik artış da gösterebilmektedir.
Doğru olarak adlandırılabilecek tek tedavi yöntemi bulunmayan bu tanının birden çok tedavi şekli vardır. Oluşan eğriliğin derecesine ve oluştuğu yere göre tedavi yöntemi belirlenir. Yapılan tüm muayene ve tetkiklerin ışığında kişiye has belirlenen tedavi yöntemi uygulanır.
Biline Üç Temel Tedavi Yöntemi
Bilinen hemen her tedavinin seçenekleri hastadan hastaya değişim içerse de, tanı konduktan sonra tatbik edilen üç yöntem bulunmaktadır. Birinci yöntem, izlemdir. Bu yöntemde hasta omuriliğinde oluşmuş yirmi ila yirmi beş derecelik bir eğiklikten daha küçük olan eğiklikler bulunmalıdır. Belirlenmiş aşamalarda ve sürelerde hem takibi hem tetkiki hem de spor aktiviteleri yapılarak izlenir ve tedavisi yapılır. Bedenin genel yapısı ve erki artırılmaya çalışılır.
İlk yöntem üstünde fizik tedavide özel hareket ve egzersizler fayda sağlayabilir. Zamanlamasının iyi ayarlanması koşulu ile egzersiz yarar sağlar. Küçük çocuklarda bıkkınlık oluşturacak yaş ve miktarda egzersiz olumsuzdur.
Korse ile iyileştirme ikinci temel yöntemdir. Yirmi derecen büyük ancak kırk dereceden küçük olan eğiklikler için ve büyüme potansiyelli hastalarda korse kullanılır. Erken teşhis ve hastalığın seyrinin erken zamanlarında korse tedavisi oldukça etkilidir. Korse kullanımı operasyon geçirme ihtimal ve riskini azaltır.
Son ve üçüncü yöntem ise cerrahi müdahaledir. Eğikliğin hem kırk derecenin üstüne çıkması hem de ilerleme ve de büyüme durumu olan hastaların, eğikliğin iç organlara zarar vermesini önlemek adına girişilen yöntemin adı, cerrahi müdahaledir. Bazı rahatsızlıklarda dondurma, bazılarında ise düzeltme operasyonları yapılır.
Cevap bırakın