Anne karnında başlayan ve hayat boyu devam eden nörolojik hastalıklardan birisi olan, Mikrosefali hastalığı bundan kısa bir süre önce sosyal medya üzerinden fenomen olan Hikmet Ulucan tarafından gündeme oturdu. Gencin durumunu öğrenen kişiler mikrosefali hastalığı nedir, nedenleri nelerdir tanı ve tedavisi nedir gibi sorular ile hastalığın ne olduğunu öğrenmeye ve tanımaya çalışıyor. Yaptığımız geniş çaplı araştırmalar sonucun mikrosefali hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri aşağıda ayrıntılı bir şekilde yer almıştır.
Mikrosefali Hastalığı Nedir
Mikrosefali bebeğin baş çevresinin büyük veya olması gerekenden çok küçük olması sonucu ortaya çıkan bir tür nörolojik hastalıktır. Anne karnında yeterli büyümeyen bebeğin bu durumu doğum sonrası yapılan kontroller sonucu ortaya çıkmaktadır. Kısaca mikrosefali hastalığı bebeğin anne karnında beyin gelişimini yeteri kadar sağlamaması olarak ifade edilir. Bebeğin normal baş çevresi 35 cm olması gerekirken, mikrosefali hastalığında bebeğin baş çevresi 35 cm daha küçük ya da daha büyük oluyor. Anne karnında fark edilse bile tedavi olmadığı için hiçbir müdahale edilemiyor.
Mikrosefali Hastalığının Belirtileri
Mikrosefali hastalığını belirtileri şu şekilledir;
- Gelişim geriliği (konuşma ve dil bozukluğu le hareket bozukluğu)
- Yüzde oluşan anormallikler
- Epilepsi
- Hiperaktivite
- İntellektüel yetersizlik
Mikrosefali Hastalığının Nedenleri
Mikrosefali hastalığı nedenleri başında genetik durum geliyor. Bebeğin anne karnında beynin anormal gelişim sonucu ortaya çıkmaktadır. Ama bazı faktörlerinde de bu hastalığı tetiklediği söyleniyor. Bebeğin anne karnında kafatasının vaktinden önce kapanması sonucu ortaya çıkıyor down sendromu ve benzeri hastalıklarda bu hastalığı tetiklediği söyleniyor. Aynı zamanda hamilelik döneminde bebeğin anne karnında yeterli oksijen almaması da mikrosefali hastalığına neden olabiliyor. Bunun dışında;
Anne karnında bebek çeşitli enfeksiyonlar geçirmesi sonucu bu hastalık meydana gelebilir. Kızamık, su çiçeği bu enfeksiyonlara örnektir
Hamilelikte annenin yeteri kadar beslenememesi ya da annenin bebeği yetersiz besleyememesi durumu da mikrosefali hastalığına neden olur.
Mikrosefali Bebeklerde Oluşan Problemler
- Mikrosefali bebeklerde gelişim geriliği olduğundan dolayı, bebekler konuşma ve oturma gibi eylemler geç öğrenebiliyor.
- Günlük yaşantısını devam ettiren hareketlerle ilgili sorunlar
- Yutma sorunları olduğundan dolayı beslenme güçlüğü oluşuyor
- İşitme ve görme kaybı gibi sorunlarda meydana gelebiliyor.
Mikrosefali Tedavisi Nedir
Maalesef tıpta mikrosefali hastalığı olarak bilinen nörolojik rahatsızlığın bir tedavisi bulunmamaktadır. Hayat boyu devam eden bir hastalık olmakla birlikte erken teşhis edilmesi bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için büyük önem taşır. Erken teşhis ile birlikte oluşabilecek nörolojik sorunlar en aza indirilerek hastanın yaşam kalitesi artırılabilir. Kafatasını erken kapanmasından dolayı cerrahi işleme ihtiyaç duyulabilir.
Mikrosefali hastalığı, beynin normalden küçük olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalığın belirtileri arasında düşük zeka, gelişimsel gecikmeler ve motor becerilerde sorunlar yer alabilir. Mikrosefali genellikle genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Tedavi süreci ise multidisipliner bir yaklaşım gerektirir, böylece hastanın semptomlarını hafifletmek ve kaliteli bir yaşam sağlamak mümkün olabilir.