Maya enfeksiyonu geçirdiğinizi yaşanan semptomlarla fark edersiniz, bu semptomlar kaşıntı ya da yanma hissi gibidir. Semptomlarınız hafif veya şiddetli olsa da rahatsız edici olacaktır.
Vajinal maya enfeksiyonlarına mantarlar sebep olur. Maya enfeksiyonları oldukça yaygındır. Her dört kadından üçü yaşamları boyunca birkaç kez bu rahatsızlığı yaşar. Maya enfeksiyonunun semptomlarını bilmek en etkili tedaviyi almanız için yardımcı olur.
Kadınlarda Yaşanan Belirtiler Nelerdir?
Eğer vajinal mantar enfeksiyonu yaşarsanız, büyük olasılıkla vajinanın iç kısmında ve çevresinde aşırı kaşıntı yaşarsınız, bu en çok yaşanan semptomdur.
Kaşınmaya ek olarak aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
- İdrar yaparken ya da seks sırasında yanma hissi
- Vulvanın etrafında şişlik veya kızarıklık
- Vajinada ağrı ve sızı
- Vajinal döküntüler
- vajinal akıntılar; sulu, peynire benzeyen beyaz yoğun kıvamlı, kokusuz veya kokulu olabilir
Erkeklerde Yaşanan Belirtiler Nelerdir?
Erkekler de kadınlar gibi maya enfeksiyonu yaşayabilir. Deride yoğun mantar oluştuğu zaman meydana gelebilir. Bu, erkeğin vajinal mantar enfeksiyonu yaşayan bir kadın partnerle birlikte olması durumunda olabilir. Sünnetli olmayan kişilerde daha yaygındır.
Belirtiler aşağıdakiler gibidir:
- Penis üzerinde kaşıntı, yanma ya da kızarıklık
- Penisin kıvrımlarında kalın, beyaz şeyler ve ıslaklık
- Peniste parlak olan beyaz alanlar
Bazen maya enfeksiyonunun semptomları çok ciddi olabilir ve yoğun tedavi gerektirebilir.
Aşağıdaki durumlarda daha yoğun enfeksiyon kapabilirsiniz:
- Hamileyseniz
- Diyabet rahatsızlığınız varsa
- Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar alıyorsan ya da başka sağlık sorunları yaşıyorsan
Ayrıca enfeksiyonunuz, maya enfeksiyonlarına neden olandan daha değişik bir mantar türünden kaynaklanıyorsa tedavi daha zor olabilir.
Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?
Enfeksiyon belirtileriniz varsa doktora görünün.
Aşağıdaki belirtileri yaşarsanız doktora gitmelisiniz:
- Genital bölgede kaşıntı ve ağrı varsak
- Maya enfeksiyonunun belirtileri reçetesiz satılan krem veya fitil ile iyileşmediyse
- Genital bölgede yeni ya da alışılmadık ağrı ve akıntı varsa
- Başka semptomlar yaşıyorsanız
- Seks sırasında ağrınız hissediyorsanız
Maya enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız ve emin değilseniz, doğru teşhis için hemen doktora görünmek önemlidir. Doktor, belirtilerinize başka bir şeyin sebep olup olmadığını size söyleyecektir.
Tedavi bulguları hafifletmeye yardımcı olabilir ve cinsel birliktelik sırasında olası enfeksiyonları başkalarına yaymanızı engelleyebilir.
Maya Enfeksiyonlarına Ne Sebep Olur?
Ağzınız ya da cildiniz başta olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde bu enfeksiyonların olabileceğini biliyor muydunuz?
Normalde 20’den fazla kandida (maya) türü vücutta, ciltte ve mukus zarlarında herhangi bir probleme neden olmadan yaşarlar. Büyümeleri bakteriler sayesinde kontrol altında tutulur, fakat bakterileri de öldüren ve mayanın yaşadığı durumları değiştiren şeyler olduğunda, çoğalabilir ve çeşitli enfeksiyonlara sebep olabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Antibiyotik kullanımına dikkat edilmeli. Farklı bir enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan geniş spektrumlu antibiyotikler mayayı kontrol altında tutarken diğer sağlıklı bakterileri de öldürebilir.
- Takma diş kullanan kişilerin, özellikle de şeker hastası olanların pamukçuk olma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Enfeksiyonu önlemek amacıyla protezlerinizi her gece temizleyin.
- Bazı hijyen ürünleri vajinanızdaki asitlik seviyesini bozabilir. Bu, mayanın büyümesine ortam hazırlar ve mayanın uzak kalmasını sağlayan yararlı bakterileri ortadan kaldırabilir.
- Kadınlardaki östrojen ve progesteron seviyelerini değiştiren şeyler vajinal mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir.
- Derinin nefes almasına engel olan iç çamaşırları, dar kot pantolonlar ya da ıslak mayo giymek vajinanızdaki vücut ısısını ya da nemi artırabilir. Böylece, mayanın büyümesi için uygun koşullar oluşabilir. Pamuklu iç çamaşırları seçin ve mayo ya da egzersiz kıyafetlerini en kısa sürede değiştirin.
- Bebeklerin bezlerini sık sık değiştirin. Kirli ya da ıslak bezler bebeklerin ciltlerinde kızarıklığa sebep olabilir. Cilt tahriş olduğunda ise maya enfeksiyonları başlayabilir.
Diğer Tıbbi Sebepler
- Diyabetiniz kontrol altında olmazsa, vajinanızın mukus zarlarında şeker artışı olabilir, bu mayanın büyümesi için uygun ortam yaratabilir.
- Zayıflamış bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadele edemez. Kanser tedavisi alıyorsanız veya organ nakli olduysanız pamukçuk veya kandidiyaz gibi maya enfeksiyonlarıyla karşılaşma riskiniz daha yüksektir.
- Maya kan dolaşımına girerse, buna invaziv kandidiyaz denir. Yakın zamanda bir hastaneye yatırılmış veya başka bir sağlık bakım tesisinde yaşayan bireylerde yaygındır.
Cevap bırakın