Kas Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları

Kas ağrısı veya başka bir deyişle yumuşak doku romatizması, kas gerginliği gibi bozukluklardan kaynaklanabilir.
Kas ağrısı veya başka bir deyişle yumuşak doku romatizması, kas gerginliği gibi bozukluklardan kaynaklanabilir.

Kas ağrısının ana semptom olduğu diğer hastalıklar, miyofasiyal ağrı sendromu, polimiyalji, miyopati ve bazı vitaminlerin (D vitamini gibi) ve bazı minerallerin (magnezyum gibi) eksiklikleridir. Demir eksikliği anemisi ve tiroid hastalığı da kas ağrısına neden olabilir. 

Kas ağrısı neden olur? Kas ağrısı nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Kas ağrısı yaşayan kişilerde öncelikle ağrının bölgesel mi yoksa genel mi olduğunu belirleyin. Yaygın ağrının nedeni fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu, polimiyalji veya vitamin eksikliği gibi romatizmal hastalıklar olabileceğinden, bu tür ağrıların iyi bir şekilde incelenmesinden sonra gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bölgesel kas ağrısında ağrının başlangıç ​​zamanı ve herhangi bir travma ile ilişkili olup olmadığı belirlenmelidir. Travma, kasa darbe veya düşme gibi ana travma olabilir veya tekrarlayan küçük hareketlerin birikmesinden kaynaklanan birim travma olabilir. 

Kas ağrılarının dış etmenler nedeniyle de olabildiği bilinmektedir. Şimdi dış etmenlere bağlı kas ağrısı nedenlerini inceleyelim. 

  • Aşırı egzersiz yapmak kas ağrılarına sebebiyet vermektedir. Özellikle vücudunu hızlıca şekle sokmaya çalışan bireyler ısınma ve soğuma egzersizleri yapmadan direk ağır spor antrenmanları yaptıklarından dolayı 3-4 gün gibi bir süre boyunca kas ağrılarından şikâyet etmektedirler. 
  • Aşırı yüklenmeden bağımsız olarak, motor hataları olarak adlandırılabilecek koşullar altında bazı kas ağrıları oluşabilir. Örneğin, arka arkaya iki gün sadece bacak veya sırt kaslarını çalıştırmak için spor salonuna gitmek bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Kas egzersizlerine en az bir gün ara verilmelidir. Kas aşırı yüklenmesi şiddetli ağrıya neden olabilir. Ayrıca kas kopması riski de vardır. 
  • Spor yapan kişiler yüksek proteinli bir diyetle beslenmelidir. Egzersiz sırasında kaybedilen protein yeni protein ile değiştirilmelidir. Aksi takdirde vücut, kas ağrılarının yanı sıra halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler yaşayabilir. 
  • Egzersizden önce ve sonra içilen su miktarına dikkat edilmelidir. Gün içerisinde en az 3 litre su tüketilmesi için çaba gösterilmelidir. Su, vücudun dengesini sağlayan tek unsurdur. Pek çok faydası nedeniyle kas ağrılarının giderilmesinde de etkilidir. 

Kas Ağrıları Nasıl Geçer 

Kas ağrıları, herhangi bir hastalıktan dolayı meydana gelmediyse doğal yöntemlerle geçirilebilmektedir. Doğal bitki çayları ile kas ağrılarını hafifletip geçirmek mümkündür. Şimdi, kas ağrılarına iyi gelen bitki çaylarına göz atalım. 

  • Zerdeçal Çayı:  
Zerdeçal Çayı ve Faydaları | İdil Yazar

Zerdeçal, vücudu ve kasları rahatlatıp gevşeten bir kök bitkidir. Genellikle baharat olarak kullanılsa da çay olarak tüketilmesi kas ağrılarına iyi gelmektedir. Kaynamış suda 5 dakika bekletilen zerdeçal kökü 5 dakika sonra çıkarılıp geriye kalan su çay olarak tüketilebilmektedir. 

  • Ihlamur: Ihlamur, soğuk algınlığı tedavisinde sıkça kullanılan bir bitkidir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıkların yanı sıra kas ağrılarına da iyi gelmektedir. Özellikle yoğun bir spor antrenmanından sonra içilen ıhlamur kas ağrılarının önüne geçecektir. Ihlamurun hazırlanması ise gayet kolaydır. Kaynatıp 5 dakika bekletilmiş suyun içine bir tutam ıhlamur koyulup demlenmesi ile ıhlamurumuz hazır olmaktadır. 
  • Hatmi Çiçeği Çayı: Hatmi çiçeği ağrı kesici özelliği ile tanınmış bir bitkidir. Ağrı kesici özelliği sayesinde kas ve eklem ağrılarına iyi gelip dinmesini sağlayacaktır. Hatmi çiçeği çayı kurutularak demlenmektedir. Kaynayıp 5 dakika dinlenmiş suya 2 çay kaşığı kurutulmuş hatmi çiçeği çayı eklenmesiyle hazırlanmaktadır.  
  • Kuşburnu Çayı: Kuşburnu çiçeklerindeki maddeler kas ağrısını hafifletebilir. Ayrıca uzun süre kullanıldığında eklemlerdeki kireçlenmeyi azaltarak kireçlenmenin neden olduğu ağrıyı azaltabilir. 
  • Bu bitki çaylarını herhangi bir hastalığı olmayan bireyler tüketebilmektedir. Kronik rahatsızlığı olanlar ve hamile bireyler doktora danışmadan kullanmamalıdırlar.