Alyuvarlar, yani kırmızı kan hücreleri, aracılığıyla taşınan hemoglobin, kansızlığın oluşmasında en önemli faktördür. Zira hemoglobin proteinin düşük olması neticesinde kansızlık oluşacaktır.
Kansızlık ise, pek çok kişinin karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Bir diğer adı anemi olan kansızlık, bireyde doğuştan olabilir ya da sonradan gelebilir. Kansızlık, demir eksikliği ve b12, b19 gibi vitaminlerin eksik olması durumunda da oluşabilmektedir. Aynı zamanda, bazı hastalıklar geçirdikten sonra da kansızlık yaşanabilir. Kanser ve böbrek hastalığı gibi hastalıklar buna örnek olarak verilebilir.
Kansızlık dolayısıyla iç organlar ve kaslar zorlanır. Bunun sonucunda bireyde, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, kaslarda ağrı ve duygu bozukluğu yaşanabilmektedir. Bu gibi belirtilerin olması dâhilinde, doktora danışmalısınız. Anemi, genetik faktörler ile birlikte ortaya çıkabileceği gibi, yetersiz beslenme ya da beslenme düzenindeki bozukluk sonucunda da meydana gelebilmektedir.
Kansızlığın bazı türleri mevcuttu. Bunlar şöyledir:
- Orak hücreli anemi: Genetik faktörlerden kaynaklanan bu anemi türü, hem anne hem de babadan geçmektedir ve hayati tehlikeye bile yol açabilmektedir. Orak hücreli anemi ismini, kırmızı kan hücrelerinin orak şeklinde olmasından almıştır. Hayati tehlike durumu ise, bu hücrelerin kılcal damarlardan geçemeyerek saplanması halinde oluşabilmektedir.
- Aplastik anemi: Hastallık sonucunda oluşabilen bu anemi türü, kemik iliği yetmezliğine bağlıdır. Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin azaldığı hatta yok olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu anemi türü, hayati risk taşımaktadır.
- Hemolitik anemi: Bu anemi türünde, normalde 6 kat kadar daha hızlı bir şekilde kan hücresi üretilir. Fakat bu hücreler kısa zamanda tahrip edilir.
- Pernisiyoz anemi: Bu anemi türü, kişilerin b12 vitaminini yeteri kadar almadığında meydana gelmektedir.
- Megaloblastik anemi: Megaloblastik anemi, b12 ve folat eksikliğinden meydana gelir.
Kansızlık Tedavisi Nasıldır?
Kansızlık tedavisinde amaç, kırmızı kan hücrelerini arttırmak ve kandaki oksijen seviyesini yukarı çıkarmaktır. Gereken tedavi ise, kişinin hastalık geçmişine bağlı olarak ve kansızlığın hangi nedenlerden oluştuğu gözlemlenerek yapılmaktadır.
Kansızlık Belirtileri
Kansızlık, basit gibi görünen ancak gündelik yaşamı etkileyen zorlu bir rahatsızlıktır. Şayet, gün içerisinde sık sık yoruluyorsanız, konsantrasyon bozukluğunuz varsa ve belki de en çok bilinen belirtilerden olan üşüme sorununu yaşıyorsanız, bir doktora görünmenizde yarar vardır.
Kansızlığın giderilmesi için doktorunuzun vereceği ilaçların yanında, sağlıklı beslenerek ve özelikle de içerisinde demir miktarı fazla olan besinleri tüketerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Kansızlığa Hangi Yiyecekler İyi Gelir?
Kansızlık, gün içerisinde kişiyi yorgun hissettiren ve iş hayatında da performansın düşmesine neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Öyle ki, ilerleyen süreçlerde psikolojik rahatsızlıklara bile yol açabilmektedir.
Kansızlık belirtileriniz varsa, yapmanız gereken ilk şey doktora görünmek olacaktır. Doktorunuzun size verdiği ilaçları kullanmanızın yanında, beslenme şekliniz de önemli olacaktır. Kansızlığa iyi gelen birkaç yiyeceği tüketerek bu hastalıktan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler şöyledir:
- Pekmez
- Tahin
- Kuru üzüm, kuru erik
- Hurma
- Bazı meyveler; portakal, çilek, dut, muz, kavun gibi
- Yeşil sebzeler; maydanoz, nane, ıspanak
- Fındık, ceviz ve badem
- Fasulye, yeşil biber ve börülce
- Fasulye, nohut gibi kuru bakliyatlar.
- Soya fasulyesi
- Kırmızı et
- Hindi, tavuk
- Balıklar, özellikle somon ve ton balığı
Bu gibi yiyecekler demir açısından yüksek olduğu için kansızlığı giderecektir. Bunların yanında, bazı bitki çayları da kansızlığa iyi gelmektedir. Bu bitki çayları özellikle, rooibos çayı, ısırgan otu çayı, melisa çayı ve limon otu çayıdır.
Kansızlığın bitkisel tedavisi için yayınladığımız makaleyi aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Kansızlık sorunu yaşayanlar için çok faydalı bilgiler içeren bir blog yazısı. Kansızlığa iyi gelen yiyeceklere dair detaylı bir liste sunulmuş. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek sağlığımız için önemli. Teşekkürler yazarımız! i saw your Akik Taşının Faydaları Nelerdir?!!
Kansızlığa iyi gelen yiyecekler hakkında harika bir blog yazısı! İnsanların sağlıklarını korumak için hangi besinleri tüketmeleri gerektiğine dair değerli bilgiler içeriyor. Sağlık açısından önemli olan demir, B12 vitamini, folik asit gibi besinlerin hangi yiyeceklerde bulunduğunu öğrenmek büyük bir fayda sağlıyor. Bu yazı sayesinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirme konusunda yardımcı olacak harika ipuçlarına sahip oldum. Emeği geçenlere teşekkürler! i saw your Pratik ve Lezzetli Tok Tutan Diyet Yemek Tarifleri!!
Harika bir makale! Kansızlıkla mücadele etmek için doğal yollarla sağlıklı besinleri tüketmek gerçekten önemlidir. Demir açısından zengin olan kırmızı et, karaciğer, ıspanak gibi yiyecekleri tüketmek vücuttaki kan seviyesini artırabilir. Ayrıca, C vitamini açısından zengin olan narenciye meyveleri, kırmızı biber gibi besinler demirin daha iyi emilmesine yardımcı olabilir. Bu sağlıklı besinleri düzenli olarak tüketerek kansızlıkla mücadeleye destek olabiliriz. Teşekkürler! i saw your Kulak Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?!!
Sağlıklı bir beslenme, kansızlıkla mücadele etmek için son derece önemlidir. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında demir açısından zengin olan kırmızı et, ıspanak, brokoli ve karaciğer bulunmaktadır. Ayrıca C vitamini içeren turunçgiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de demirin emilimini artırarak kansızlıkla mücadelede yardımcı olabilir. Bu sağlıklı besinleri tüketmek, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemlidir. i saw your Herkes İçin Uygun Bir Diyet Planı!!