Kalp Sağlığınızı Artırmanın 10 Basit Yolu

Uygulaması çok kolay ama kalp sağlığınız için çok etkili 10 yöntem!
Uygulaması çok kolay ama kalp sağlığınız için çok etkili 10 yöntem!

Türkiye’de kardiyovasküler hastalıkla yaşayan tahmini 7 milyon insan var. Genellikle bir erkek sorunu olarak düşünülen kalp hastalığı aslında Türkiye’de cinsiyet ayırt etmeksizin 2.5 dakikada bir insan ölümüne yol açıyor. Ancak yaşam tarzımızda yapacağımız küçük değişikler ile hepimiz kalp kökenli yakalanabileceğimiz hastalık riskimizi azaltabiliriz.

Kalp sağlığınızı arttırmak

Bahsedeceğimiz 10 basit yol ile sizlerde bu konuda küçük ama etkili bir adım atabilirsiniz;

Kalp sağlığınızı arttımanın yolları

1.Tuzu Azaltın

Yüksek miktarlarda tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarını arttırabileceği için günde önerilen 6 gram’ın üzerine çıkmamakta fayda var. Tükettiğimiz hazır gıdaların bir çoğunun etiket kısmında içerdiği besin değerlerinin ölçüleri yazmaktadır. Çalışırken, dışarıda veya evde hazır gıdalar tüketiyorsanız bu kontrollü yaparak ve ev yapımı yemeklerinizde tuzu azaltarak, kendi kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.

2.Kanepeden Kalkın

Kalbinizi zinde tutmak ve kardiyovasküler hastalık gelişme olasılığını azaltmak için haftada beş gün 30 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin. Teknolojinin gelişmesiyle, giderek daha hareketsiz hale geliyoruz. Mümkün olan her yerde çalışma gününüze aktivite eklemeye çalışın. ( Öğle yemeğinde yürüyüş – iş çıkışı spor salonuna gitmek gibi ). Akşamları evde televizyon başında geçireceğiniz hareketsiz uzun zamanlara küçük egzersiz aktiviteleri ile sağlık arası verebilirsiniz.

3.Omega-3’ünüzü artırın

Çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin kalp yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Haftada en az iki porsiyon yağlı balık tüketmeye veya omega-3 içeren bitkisel yada bitkisel olmayan takviye gıdalar almaya özen gösterin.

4.Düzenli Tansiyon Ölçümü

Türkiye’de yaşayan insanların birçoğu, herhangi bir belirti göstermediği sürece tansiyon değerlerinin önemi olmadığını düşünür ama bizim için önemli olan bu sayıları göz ardı eder. Sağlık açısından bir belirti göstermese de düzenli olarak tansiyonunuzu ölçmek bu konuda hem kendinize rutin bir kontrol yapmanızı sağlar hem de fark edilmeyecek küçük değişimleri not almanızı ve gerektiğinde doktorunuzla paylaşarak olası bir erken tanının anahtarı olmasını sağlayabilir.

5.Tam Tahıllı Ürünleri Tercih Edin

Tam tahıllı gıdalar, kalbinizi ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanıza, sizi doyurmaya yardımcı olan ve sağlıksız bir şekilde fazla ekmek tüketimini azaltan harika yüksek lifli gıdalardır. Tam tahıllı ekmek, pilav, soslar ve yağ içermeyen makarna tercih edilebilir.

6.Uyku Saatinize Özen Gösterin

Araştırmalar, yeterli uyku uyumayan bireylere yapılan kan testlerinde, vücutta iltihaplanmayı arttıracak kimyasalların daha uzun sürede vücuttan atıldığını ve bunun kalp krizi başta olmak üzere bir çok kalp hastalığını tetiklediği görülmüştür. İyi bir gece uykusunun kalbi ve kan dolaşımını sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu görülmektedir.

7.Sağlık kontrolü yaptırın

35 yaşın üzerindeki bireyler için, her ne kadar bir rahatsızlık yaşamasalar da düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırmakta büyük fayda vardır. Olası bir kalp hastalığınıza erken teşhis konulabilir ve bu sizin için hayat kurtarıcı olabilir. Yapılan sağlık kontrolleri sadece kalp hastalığı için düşünülmemelidir, bu testlerde kolesterolünüzü izleyebilir ve yapılan tetkikler sonucunda bir uzman görüşü alabilirsiniz.

8.D vitamini alın

Kanada merkez olmak üzere çoğu ülkelerde yapılan araştırmalarda, hayatını kaybeden hastaların büyük bir kısmında, D vitamini eksikliği ve kalp yetmezliği olan hastaların semptomları arasında net bir ilişki kuruldu. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu bir araştırma, yüksek D vitamini seviyelerine sahip kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin, diğer insanlara göre yarı yarıya daha az olduğunu gösteriyor.

9.Nar suyu için

Nar suyunun faydaları saymakla bitmez bunu yediden yetmişe herkesten duymuşuzdur. Bu eşsiz vitamin deposu, düzenli olarak tüketildiğinde en hayati organımız içinde inanılmaz faydalar sağlamakta. California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kalp hastalarının nar suyu içtikten sadece üç ay sonra kalbe giden kan akışında önemli gelişmeler yaşadığını gösteriyor.

10.Kendini Kapat

Stresli kişilerin iyi beslenme olasılıkları daha düşüktür, fiziksel olarak aktif olamazlar ve sigara da içebilirler. Ortaya çıkan yüksek stres seviyeleri, kalp yetmezliği, felç ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılıdır, bu nedenle ara sıra strese karşı dış dünyaya kendimizi kapatmak için zaman bulmalıyız. Rahatlatıcı uzun bir duş almak, kitap okumak veya parkta bisiklet sürmek gibi seçenekler karşımıza çıkabilir, tabi ki her insanın kendini güvende hissedeceği ve sakinleşebileceği aktiviteler farklıdır. Unutmayın ki bunu hem ruh sağlığınız hem de kalp sağlığınız için yapıyorsunuz.

Ve bu saydığımız 10 maddenin dışında, yapılması daha basit ama(!) en etkili kalp sağlığını arttırmanın yolu şunlar;

Sigarayı BIRAKIN!

Günümüzde sigara tüketimi oldukça artmış bir vaziyette ve bu durum artık kalp sağlığı için oldukça tehdit edici olmaya başlıyor. Sigaradan hayatını kaybedenlerin sayısı yüksek ancak, sigara kaynaklı Kalp hastalığından yılda yirmi bin ölüm meydana gelmektedir. Unutmayın ki, sigaranın kalp hastalığınızı veya bir başka ölümcül hastalığınızı ne zaman tetikleyeceğini bilemezsiniz.

Kilo Verin!

Fazla kilolu olmak kalp hastalığı riskinizi artırır. Yağ hücreleri, vücuttaki kimyasal interlökin ve leptin hormonunu üretir ve bu da kanın yapışkanlığını artırarak pıhtılaşma olasılığını artırır. Sağlıklı bir egzersiz ve diyetle kilo vermek tüm bu sorunları ortadan kaldırabileceği gibi, kalp sağlığınız içinde oldukça faydalı olacaktır.