Gece Terlemesinin 8 Nedeni

Hastalar gece terlemesi şikayetiyle sıklıkla doktora giderler. Gece terlemeleri, gece uyurken aşırı terlemeyi ifade eder.
Hastalar gece terlemesi şikayetiyle sıklıkla doktora giderler. Gece terlemeleri, gece uyurken aşırı terlemeyi ifade eder.

Hastalar gece terlemesi şikayetiyle sıklıkla doktora giderler. Gece terlemeleri, gece uyurken aşırı terlemeyi ifade eder. Fakat yatak odanız normalden sıcaksa veya çok fazla kalın yorgan kullanıyorsanız, uyku sırasında terleyebilirsiniz ve bu gayet normaldir. Gerçek gece terlemesi, geceleri gerçekleşir, giysilerinizin ve çarşaflarınızın ıslanmasına neden olur ve aşırı ısınmış bir odayla ilgili olmayan sıcak basmalarıdır.

Gece terlemelerinin farklı nedenleri vardır. Sebebini bulmak için, ayrıntılı tıbbi geçmiş araştırılmalı ve gece terlemesine neyin sebep olduğunu bulmak için testler yapılmalıdır. Gece terlemesine sebep olan bazı durumlar şunlardır:

  1. Menopoz. Menopoz nedeniyle gerçekleşen sıcak basmaları terlemeye neden olabilir. Bu, kadınlarda gece terlemesine neden olan çok yaygın bir sebeptir.
  2. İdiyopatik hiperhidroz. Tanımlanabilir tıbbi neden olmadan kronik olarak vücudun çok fazla ter üretmesi durumdur.
  3. Enfeksiyonlar. Tüberküloz gibi enfeksiyonlar gece terlemeleri ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca endokardit (kalp iltihabı), osteomiyelit (kemiklerde oluşan iltihaplanma) ve apseler gibi bakteriden kaynaklananenfeksiyonlar gece terlemesine neden olabilir. Gece terlemesi ayrıca HIV enfeksiyonunun da belirtisidir.
  4. Kanserler. Gece terlemesi, bazı kanserlerin bir belirtisi olabilir. Gece terlemeleri ile bağlantılı en yaygın kanser lenfomadır. Teşhis edilmemiş bir kansere sahip kişilerde, diyet yapılmadığı halde kilo kaybı, ateş ve diğer semptomlar da görülür.
  5. İlaçlar.Bazı ilaçların kullanımı gece terlemesine neden olabilir. Antidepresan kullanmak, gece terlemesine sebep olan yaygın bir ilaç türüdür. Antidepresan kullanan kişilerin % 8-22’si gece terlemeleri yaşar. Diğer psikiyatrik ilaçlar da gece terlemesine neden olabilir. Ateşi düşürmesi için alınan aspirin ve asetaminofen gibi ilaçlar terlemeye yol açabilir. Diğer ilaçlar da gece terlemesine neden olabilir.
  6. Hipoglisemi. Kan şekerinin düşmesi terlemeye sebep olabilir. İnsülin ya da oral diyabet ilaçları kullanan kişilerde geceleri terleme ve hipoglisemi olabilir.
  7. Hormon bozuklukları. Feokromositoma,  hipertiroidizm ve karsinoid sendromu dahil çeşitli hormon bozuklukları terlemeye neden olur.
  8. Nörolojik sebepler. Nadiren, otonom disrefleksi, posttravmatik siringomiyeli, felç ve otonom nöropati gibi nörolojik problemler aşırı terlemeye ve gece terlemelerine neden olabilir.