Diyet çeşitleri insan ihtiyaçları ve vücut tiplerine göre sürekli artmaktadır. Hepsinin amacı aynı olsa da yöntemleri farklıdır. İşte, bu diyet çeşitlerinden biri de Eliminasyon diyetidir. Bu diyet, diyet dünyasında kısa sürede ilgi görmüştür ve görmeye de devam etmektedir.
Eliminasyon diyeti, bazı gıdaların kurallara göre tüketilmesi baz alınarak oluşturulmuştur. Belirlenen gıdalar, önce birkaç hafta tüketilmez. Ardından aralıklarla tüketilmeye başlanır ve bu süre gözlemlenir. Gözleme ve kurallara dayalı bir diyet olduğu için her vücut tipine uygun değildir.
Eliminasyon Diyeti Nedir?
Eliminasyon diyeti, kronik inflamatuar hastalıkları göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Bu yüzden özel diyetler arasında sayılmaktadır. Diğer diyetlerden farkı, amacının kilo verdirmek olmamasıdır. Antijen gıdaların tüketimini keserek bağışıklık sisteminin düzenlenmesini amaçlamaktadır. Bazı durumlar da kilo kaybı görülmektedir.
Uzun süre yapıldığında birçok hastalığa neden olabileceği için doktor kontrolünde 4 ile 6 hafta arası uygulanmaktadır.
Eliminasyon Diyetinde Tüketilmesi Yasak Olan Gıdalar
Eliminasyon diyetinde bazı gıdaların tüketilmesi kesinlikle yasaktır. Eliminasyon diyetinde tüketilmesi yasak olan gıdalar;
- Süt ürünleri
- İşlenmiş et çeşitleri
- Şeker ve tatlandırıcılar
- Sığır eti
- Yer fıstığı
- Kabuklu deniz ürünleri
- Glüten içeren tahıllar ve un
- Yumurta
- Mısır
- Domates, patlıcan, biber, patates
- İçinde soya bulunan gıdalar
- Alkol, kahve
- Çikolatadır.
Diyet sürecinde bu gıdaların tüketilmesi, gözlemin yanlış sonuçlanmasına neden olur.
Eliminasyon Diyetinde Tüketilen Gıdalar
Eliminasyon diyetinde yasak olan gıdalar kadar tüketilmesi gereken besinler de önemlidir. Eliminasyon diyetinde tüketilen gıdalar;
- Balık
- Yeşil çay
- Kuzu eti
- Pirinç
- Kavrulmamış kuru yemişler
- Sebze ve meyveler
- Tohumlar
- Baharatlar
- Sağlıklı yağlar (zeytinyağı ve sadeyağ)
- Bakliyatlar (soya ve yer fıstığı hariç)
- Glüten içermeyen tahıllar
- Kümes hayvanlarıdır.
Diyet sürecinde bu besinler tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin tüketimi, bağışıklığın yanında sindirime yardımcı olduğu için tüketimine özen gösterilmelidir. Baharat kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır. Tüketilen etlerin tam pişmiş olması da oldukça önemlidir.
Eliminasyon diyeti, kurallara uygun yapıldığında 6 hafta içerisinde sonuç verir. Ancak burada önemli olan doktor kontrolünde yapılmasıdır. Doktor onayı ve gözetimi olmadan yapılan Eliminasyon diyetleri, ciddi sağlık sorunlara neden olur.
Cevap bırakın