Bebeğinizin zihinsel gelişim süreci hamilelik döneminde başlamaktadır. Anne bu dönemde folik asit, omega 3 kontrollerini yaptırmalı ve eksiklik varsa mutlaka takviye almalıdır. Ayrıca hamilelikte alkol ve sigara kullanmaya devam etmek bebeğinizin zihinsel gelişimini engellemektedir.
Annenin gebeyken stresli olması bebeği olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle stresli olmamak gerekmektedir. Bebek dünyaya geldikten sonra ise zihinsel gelişimini destekleyen şeyler yapmaya devam etmeniz gerekir.
Bebeklerde Zeka Gelişimine Katkıda Bulunan Yiyecekler
Bebeklerde zeka gelişimini arttıran yiyecekler arasında öncelikle anne sütü bulunur. 2 yaşına dek anne sütü ile beslenen bebeklerin zihinsel gelişimi devam etmektedir. 6 aydan sonraki ek gıda döneminde ise zeka gelişimi için tüketilebilecek besinler aşağıdaki gibidir:
- Yumurta: Bebeğin hafıza gelişimine katkıda bulunmakta ve beyin gelişimini pozitif yönde etkilemektedir.
- Tahıllar: Sinir sistemi gelişimini sağlar. Yulaf, beyin gelişimi için çok faydalı bir besindir.
- Yeşil Sebzeler: Hafıza gelişimine ıspanak yardımcı olmaktadır. Beyin hücrelerinin gelişimini ise lahana sağlar. Bezelye, fasulye gibi gıdalar da zeka gelişimini sağlamak için oldukça önemlidir.
- Domates: Hasarlı beyin hücrelerinin onarılmasını sağlar.
- Kırmızı Et: Hafıza gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğinizi etle beslerken, etin yağsız kısmını alın ve baharat, tuz eklemeden pişirin. Püre haline getirerek ya da kıyma şeklinde kullanarak bebeğinizi besleyebilirsiniz.
- Balık: Bebeğin zeka gelişimine katkıda bulunan en önemli besinlerden birisidir.
Bebeklerde Zeka Gelişimine Yardımcı Olan Aktiviteler
Bebeklerde zeka gelişimini sağlayan aktiviteler kadar yapılması sakıncalı olan aktiviteler de vardır. Bebeklerde zihinsel gelişim için televizyon izletmemek önemlidir. 0 – 2 yaş aralığındaki dönem bebeğinizin zeka gelişimi için önemli bir dönemdir. Televizyon zeka gelişimini yavaşlatır. Bu dönemde bebeklere asla televizyon izlettirilmemesi gerekir.
Zeka gelişimini desteklemek amacıyla uygulanması gereken metotlar aşağıdaki gibidir:
- Bebeğiniz ağladığında umursamaz davranmamanız gerekir. Her ağladığında onunla ilgilenmeli ve konuşmalısınız.
- Bebeğinizle oyunlar oynayın. Mutlaka zeka geliştirici oyunlar oynamanız gerekmez. Bebekler için onları güldüren ve eğlendiren şeylerin hepsi oyundur.
- Görsel ve işitsel şeyleri kullanarak bebeğinizin ayırt etme gücünü arttırmalısınız.
- Oyuncaklarını seçerken görsel ve işitsel duyularını geliştirecek oyuncaklar seçmelisiniz.
- Bebeğinizin söylemeye çalıştığı kelimeleri tekrar ederek farkındalığını geliştirin. Bu şekilde çocuklar konuşmayı daha hızlı öğrenir.
- Bebeğinizin öğrenmesini istediğiniz kelimeleri şarkılar eşliğinde söylerseniz zihinsel gelişimi hızlanır ve daha çabuk öğrenir.
Cevap bırakın