Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

Koronavirüs sürecinin ikinci yılına girdiğimiz bu günlerde virüsünde mutasyona uğrayıp daha güçlü olması nedeniyle bizimde ‘’sağlığımız için neler yapabiliriz?’’ sorusunu kendimize sormadan edemiyoruz.
Koronavirüs sürecinin ikinci yılına girdiğimiz bu günlerde virüsünde mutasyona uğrayıp daha güçlü olması nedeniyle bizimde ‘’sağlığımız için neler yapabiliriz?’’ sorusunu kendimize sormadan edemiyoruz.

Virüsle savaşmanın en iyi yolu bağışıklığı arttırmaktan geçiyor. Ülkemizde de Çin aşısı uygulanmaya başlandı. En yakın zamanda aşılanmayan birey kalmayacak. Aşının koruyucu etkisiyle beraber güçlü bir bağışıklık sistemimizin olduğunu düşünürsek virüslerin böylelikle bize vereceği zararı en aza indirgemiş oluyoruz. Virüslerin bize vereceği zarar bağışıklık sistemimize bağlı ise bu durumda dayanıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapabiliriz? Bağışıklığımızı yıkılmaz bir duvar kılmak için beslenmemize ve hareket tarzımıza ne yönde şekil vermeliyiz? Bunların cevabına bu yazıda yer vermeye çalışacağım.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Canlıyı, gelebilecek tüm hastalıklara karşı koruyan, zarar verecek hücreleri tanıyan vücudun savunma sistemine bağışıklık sistemi diyoruz. Virüslerin sebep olduğu hastalıklar olmak üzere daha birçok hastalıktan bizi koruyan bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu devam ettirebilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı bulunur. Vücudumuzu tehdit eden bakterilerin ilk karşılaştığı savunma sistemi sindirim sisteminin mikrobiyotasıdır. Vücudumuzdaki bağışıklık hücreleri, vücudumuzu iltihaplara ve zararlı bakterilere karşı koruyan çeşitli bileşenleri ve özel görevi olan hücreleri üretir.

Bağışıklık sisteminin yaklaşık olarak % 70’ini bağırsağa ait olan lenfoid doku oluşturuyor. Bu demek oluyor ki bağışıklık sistemimizin % 70’i bağırsaklarda bulunuyor. Yani bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını istiyorsak bağırsak sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Bağırsak sağlığı ise bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin çoğunlukta olması demek oluyor. Bağırsak florasındaki faydalı bakterileri arttırmanın ve güçlü bir bağışıklık elde etmenin yolu ise probiyotik tüketmekten geçiyor. Vücuda besinlerle alınan vitamin ve minerallerin emilimini arttırıp sindirimi kolaylaştıran probiyotikler, mide ve bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasında önemli rol oynuyor. Peki sağlığımız için çok önemli olan bu dost bakteriler yani probiyotikler nelerde bulunur? Probiyotik içeren besinler nelerdir?

Güçlü bir bağışıklığa güçlü bağırsaklar sayesinde ulaşırken güçlü bağırsaklara ise bol probiyotik tüketerek ulaşabiliriz. İşte size bol bol probiyotik içeren gıdalar listesi…

a. Doğal yoğurt

b. Probiyotikli yoğurt

c. Kefir

d. Ayran

e. Peynir  

f. Boza    

g. Tarhana  

ğ. Şalgam suyu

h. Turşular ve turşu suyu  

ı. Bira mayası

i. Fermente et ürünleri (sucuk, pastırma, kavurma vb.)

j. Hardaliye (üzüm suyundan elde edilen alkolsüz içecek.)

Bağışıklık sistemimiz

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Probiyotikler Dışında Hangi Gıdaları Tüketmeliyiz?


SARIMSAK

YEŞİL ÇAY

AY ÇEKİRDEĞİ

PORTAKAL VE ASİTLİ MEYVELER

KIRMIZI DOLMALIK BİBER

BİTTER ÇİKOLATA

BADEM

ISPANAK

ZERDEÇAL

BROKOLİ

ÇÖREKOTU

SUSAM

Bağışıklık sistemini yalnız bir besinle güçlendiremeyiz her besini düzenli olarak tüketmek çok önemli. Antioksidan bakımında güçlü beslenmekte fayda var. Rengarenk salatalar, çinko bakımından zengin deniz ürünleri ve bol sebze ve meyve çeşidi bağışıklığı arttırmada olmazsa olmazlardan. Bu saydığımız besinler içerisinden zencefil, yeşil çay gibi antioksidan özelliğe sahip çayların da düzenli kullanımı güçlü bir bağışıklık için çok etkili oluyor. Ayrıca probiyotik özelliği yüksek olan doğal (ev yapımı) yoğurdu sofralarınızdan eksik etmeyin. Çörek otunu da bal veya yoğurt ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Bu birbirinden değerli besinleri düzenli olarak hayatınızda yer verin. Vücudumuza ayrı ayrı şifası olan bu besinler toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken daha güçlü bir bağışıklık için size en büyük destek diyebiliriz.

Bağışıklığı Arttırmadaki Di̇ğer Etkenler


  • Sigara kullanımı bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor sigara kullanıyorsanız bir uzmandan yardım alıp hemen bırakmanızı öneririz.
  • Düzenli egzersiz yapmak beslenmenin bağışıklık sistemindeki rolü kadar önemli diyebiliriz. Eğer bir egzersiz programınız yoksa hiç vakit kaybetmeden bir tane edinin ve egzersizleri düzenli uygulamaya çalışın.
  • Sağlıklı olmak ve sağlıklı olduğunuz kilo da kalmak çok önemli bu süreçte.
  • Alkol kullanımınız varsa en aza indirmeniz bağışıklık sisteminize yapacağınız en büyük iyilik diyebiliriz. Zira alkolün bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor.
  • Uyku düzeniniz de bu süreçte çok önemli, düzenli uyumak bağışıklığı güçlendiriyor.
  • Hayatımızda her ne kadar stresi önleyemesek de bununla başa çıkabilecek yeni hobiler edinebiliriz. Ne kadar az stresimiz o kadar sağlıklı bir bağışıklığımız olur.
  • Vücudumuzu dışarıdan gelebilecek zararlı bakterilerden korumak için el hijyenimize, ağız sağlığı ve temizliğine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalamak ve ellerimizi sık sık yıkamak zararlı bakterileri vücudumuza almadan def etmenin en kolay yolu denebilir.
  • Su tüketiminize de çok dikkat edin vücudun düzenli şekilde çalışması için su tüketimini ideal seviyelerde tutmalısınız.